Asgari ücret zammı için geçtiğimiz günlerde peş peşe açıklamalar gelmiş ve temmuz ayında yeni bir zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin ilk mesajlar verilmişti. Peki, 2 yıldır devam eden asgari ücrete ara zam uygulaması bu yıl da sürecek mi? Temmuz ayında asgari ücrete ara zam gelecek mi?

6 aylık enflasyon rakamlarının ardından asgari ücretin alım gücünün ocak ayına göre gerilemesiyle birlikte asgari ücrette ara zam beklentisi oluşmuş ve yapılacak resmi açıklamalar beklenmeye başlanmıştı. Peki, ara zam ile ilgili kim ne söyledi ve süreçte son durum ne?

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM VAR MI?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde bir televizyon kanalının konuğu olmuştu. Bakan Işıkhan programda asgari ücrete ilişkin önemli açıklamalarda bulunmuştu.

Asgari ücreti hükümetin belirlemediğini belirten Bakan Işıkhan, “Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirler. Biz Bakanlık olarak işçi ve işvereni bir masada toplayıp müzakerelerin sağlanmasını sağlayan moderatör bir kurumuz. Temmuz’da artış yapılmayacağı dikkate alınarak Ocak ayında ona göre artış yapıldı. Ekonomi denge işidir. Bunu gözetmemiz gerekiyor. Biz kalıcı refah artışının derdindeyiz. Şu anda istihdamdan feragat etmeden bir büyüme sergiliyoruz. Biz de bu süreçte Bakanlık olarak işçilerimize, memurlarımıza ve emeklilerimize yönelik desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.” dedi.

2024 asgari ücret zammı yılbaşında gerçekleşmiş ve asgari ücret 17 bin 2 TL’ye yükseltilmişti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından “Temmuz ayında yeni bir zam olur mu?” sorusu akıllara gelmişti. Ara zamma yönelik son dakika açıklaması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi. Bakan Işıkhan açıklamasında asgari ücrete bu sene ara zam yapılıp yapılmayacağı konusu ile ilgili net konuştu, Işıkhan açıklamasında, “Asgari ücrete ara zam gündemde yok” ifadelerini kullandı.

TCMB’DEN AÇIK MEKTUPTA YILDA 1 ZAM ÇAĞRISI YAPILMIŞTI

TCMB’nin açık mektubunda asgari ücrete yılda bir kez zam yapılması talep dile getirilmiş ve şu ifadeler kullanılmıştı: Dezenflasyon sürecinde para ve maliye politikalarının eş güdümü büyük önem arz etmekte olup öngörülebilirliğin artmasını sağlayan Orta Vadeli Program (OVP, 2024-2026) ile somutlaşmış olan kamu politikalarına dair varsayımlar TCMB’nin enflasyon tahminlerine yansıtılmıştır. Bu kapsamda, asgari ücretin yılda bir kez güncellenmesi, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ile ücret ve vergi ayarlamalarında OVP’de sunulan enflasyon tahminlerinin gözetilmesi ve para politikasındaki sıkı duruşun ihtiyatlı maliye politikası ile desteklenmesi, öngörülen dezenflasyon patikasının tesis edilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır.